Last van eikenprocessierupsen? Zo raak je ervan af!

 

Zoals hun naam het laat vermoeden, komen eikenprocessierupsen vooral voor in eikenbomen. Ze dragen ontelbare, kleine duizenden brandhaartjes. Als je daarmee in aanraking komt veroorzaken ze tal van gezondheidsklachten zoals rode huidzwellingen en hevige jeuk. Hoe behandel je deze klachten en wat kun je doen tegen eikenprocessierupsen?

Larven van nachtvlinders

Eikenprocessierupsen zijn de larven van nachtvlinders en overwinteren vooral in eikenbomen. Nachtvlinders leggen hun eitjes in de toppen van eikenbomen. Uit de eitjes ontstaan dan de eikenprocessierupsen. Bij het verlaten van de eitjes vervellen de rupsen enkele keren. Ze verzamelen zich in omvangrijke nesten op grote takken of op de stam van eikenbomen. Je herkent deze nesten makkelijk aan witte of grijzige spinsels van draden, brandhaartjes, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Eikenprocessierupsen komen uitsluitend voor tijdens de lente en de zomer met mei, juni en juli als piekmaanden.

Klachten door processierupsen

De duizenden kleine brandhaartjes verspreiden zich makkelijk door de wind, vaak tot meer dan honderd meter ver. Ze dringen dan binnen in onze huid, ogen en luchtwegen en veroorzaken vergelijkbare klachten zoals bij hooikoorts of astma met huiduitslag, rode gezwollen ogen, loopneus, kriebelhoest, slikproblemen, een kriebelende keel en kortademigheid. Meer ernstige reacties zijn duizeligheid, koorts, misselijkheid en braken.

Zo raak je van je problemen verlost

Heb je last van jeuk? Probeer dan zeker niet te krabben dat maakt het alleen maar erger. Verwijder zoveel mogelijk brandhaardjes door de huid te strippen met plakband. Oma's middeltjes tegen de hevige jeuk zijn crèmes op basis van methol en aloë vera. Is de jeuk té erg, dan zal je huisarts ontstekingsremmende zalf voorschrijven. Bij ernstige klachten kunnen antihistaminica zoals hooikoortstabletten verlichting brengen. Alle kledingstukken die in aanraking kwamen met de brandhaartjes was je best zo vlug mogelijk op een temperatuur van 90 of van 60 graden.

Eikenprocessierupsen uit je tuin houden

De eikenprocessierups bestrijden doe je best op een natuurlijke manier, door je tuin comfortabel en aantrekkelijk te maken voor koolmezen door aangepaste nestkastjes te hangen. Daarnaast ook wespen en vliegen gek op eikenprocessierupsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.